Handgjorda silversmycken & textilhantverk av Bestla Design

Fårull
Ull transporterar fuktigheten bort från huden och kan suga upp till 30% av sin egen vikt i fukt. Inga syntetiska material klarar detta! Ull håller värmen själv även när det är vått. Perfekt innerst mot huden när det regnar, snöar och blåser.

Al
pachaull
Kommer från Lamadjuren som lever högt upp i Anderna i Sydamerika. Det unika med lamaullen är dess förmåga att utveckla en av de finaste och mjukaste fibrerna på denna jord. Matrialet är slitstarkt, värmer mer än vanlig fårull och är skönt att ha direkt mot huden.


Skötsel av får- och alpachaull
För att bevara ullens goda egenskaper är det viktig att bevara ullfibrerna mjuka och elastiska. Ullkläder behöver inte tvättas så ofta utan det räcker med en ordentlig vädring.
Använd tvättmedel för ullvaror.
Handtvätt i 30 grader (fingervarmt) och rikligt med vatten.
Rör runt plagget i vattnet med lugna rörelser, gnid och gnugga inte.
Blötlägg inte.
Skölj plagget ordentligt i vatten med samma temperatur som tvättvattnet men använd inte skjölmedel.
Vrid ur försiktigt, rulla in det i en handduk och kläm ur fuktigheten.
Plagget skall torkas plant i riktig form och det är viktigt att undvika direkt solljus.
Torkas ”luftigt”, undvik underlag som suger upp och behåller fuktigheten.
Använd inte torktumlare på ullplagg, då krymper de.
Pressa aldrig plagget med strykjärn, varken i vått eller torrt tillstånd. Ånga heller inte ett plagg på områden stickade med struktur.

För att få bättre form på det stickade eller virkade plagget: Sträck och nåla upp plagget liggande, då det nästan torkat. Lägg gärna en handduk över så blir det snyggt pressat.

 
OBS! Ull av märket ”Superwash” kan maskintvättas i 30-40 grader med ulltvättmedel. För övrigt samma som vid skötsel av får- och alpachaull.