Handgjorda silversmycken & textilhantverk av Bestla Design

Skötselråd och information silversmycken

Jag använder endast 925 Sterlingsilver i alla mina handgjorda silversmycken. Pärlorna är av olika naturmaterial tex. sötvattenpärlor, koraller, glas och sten.

Allergi
Är själv nickelallergiker och har kollat vad som gäller när det står att ett silversmycke är nickelfritt. Enl. EU:s regler har man satt en gräns på hur hög halt nickel som ”nickelfri” metall får innehålla.

925 Sterlingsilver innehåller en mycket liten mängd nickel. Är man inte extremt nickelöverkänslig så är Sterlingsilvret inget problem. Kirurgstål ska däremot vara garanterat nickelfritt.

Missfärgning på silver
När silver kommer i kontakt med svavel uppstår en kemisk förening som bildar en tunn hinna på silvrets yta (silversulfid). I början ser hinnan gulaktig ut, för att sedan blåna och övergå till svart.
Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, i tyger och plaster, i cigarettrök etc. Hög luftfuktighet och temperatur påskyndar också bildandet av den svarta hinnan. På vissa personer svartnar silvret fortare.

Skötselråd
Silversmycken bör förvaras i lufttäta plastpåsar i ett torrt och mörkt utrymme.

För att hålla silversmycken glänsande är det bra att ta dem av sig innan man idrottar eller är i kontakt med vatten. Använder man parfym, smink och hudkrämer låt det torka  innan silversmycket sätts på, annars kan det bli missfärgat. Klorhaltigt vatten och saltvatten kan också missfärga silversmycken. Man bör inte heller ha på sig smycket när man sover.
Silversmycken behöver putsas med jämna mellanrum. Det finns silver-dip att köpa i juvelerarbutiker. Detta är lättanvänt. Putsdukar och silverputsmedel är lämpligare för större silverföremål.
Skulle det krisa sig – använd tandkräm. Detta rekommenderas ej om man putsar smycket ofta då tandkräm innehåller slippartiklar som kan ge repor.